În atenţia părinţilor şi profesorilor.

 

Dacă copilul dumneavoastră ...

 

- este cuminte, dotat, harnic, învaţă bine şi sunteţi mulţumit de el,

practicarea artei GO-ului îl va ajuta să-şi păstreze şi să-şi dezvolte aceste calităţi: există o vârstă critică, atunci când apar tentaţii noi, când începe să vadă lumea cu alţi ochi, şi simte nevoia de o schimbare, simte nevoia să-şi afirme şi să-şi impună personalitatea nouă, în formare. Preocuparea timpurie pentru GO îl va feri de tentaţii şi totodată îi oferă un punct de sprijin şi un câmp larg, dar concret şi cu rezultate clare, pentru afirmarea şi confirmarea personalităţii.

 

- nu vă face probleme, se străduie, dar nu obţine chiar rezultatele dorite de dumneavoastră,

GO-ul optimizează gândirea, rezolvă problemele emoţionale, dă siguranţă de sine, oferind satisfacţii imediate care, pe de-o parte, îl face să uite de micile sale eşecuri, prin compensare şi, pe de altă parte, îi creează un model comportamental şi de gândire de bază pentru viitoarele succese, mai calculat şi mai calm.

 

- este prea direct şi brusc în comportament,   ori este retras, ezitant, lent, temător,

GO-ul îi dă prilejul să-şi afirme din plin temperamentul impulsiv, ca să constate imediat că acest gen de acţiuni îl atrag într-un lanţ de încurcături şi va deveni mai precaut. La fel şi ezitările, nehotărârile, tot la încurcături duc; însă pe tabla de GO îşi poate asuma „riscul“ de a experimenta o atitudine mai îndrăzneaţă, ca să vadă că astfel îi cresc şansele de reuşită.

 

- este emotiv, nu se poate concentra, se pierde şi primeşte note sub posibilităţile sale,

GO-ul îi dă încredere în sine, măreşte capacitatea de concentrare şi calmul, antrenându-l pe practicant să fie mai spontan, să ia decizii mai rapide şi adecvate unor situaţii nou apărute.

 

- este distrat, gândul îi fuge la alte lucruri decât la ceea ce are el de făcut în acel moment,

GO-ul antrenează focalizarea şi intensitatea atenţiei, anduranţa, creşte capacitatea de concentrare, copilul ajungând, de multe ori, să „prindă“ lecţia din zbor, chiar în timp ce se predă, în clasă!

 

- are o înclinaţie evidentă pentru tehnică, are chiar geniu pentru matematică, fizică,

înseamnă că reuşita în GO îi este asigurată! Gheorghe Păun, profesor de matematică şi academician român, este cel care, lucrând la studiul său despre teoria jocurilor, a descoperit Go-ul şi, entuziasmat, a organizat în anii ’80 o largă campanie de presă pentru a-l face binecunoscut în România, sprijinit fiind de autoritatea academicianului Solomon Marcus. Un olimpic la matematică, Cătălin Ţăranu din Vatra Dornei, este acum singurul european devenit profesionist de GO în Japonia şi cel mai puternic din Europa. Acum este în România, la clubul „Saijo“ din Bucureşti.  În plus, practicarea sistematică a Go-ului îi completează copilului profilul psihologic, antrenându-i facultăţile imaginative, intuitive, creative şi artistice.

 

- are o înclinaţie deosebită pentru artă, literatură, muzică, filozofie, fiind o fire mai visătoare,

înseamnă că-i va plăcea GO-ul foarte mult, imaginaţia artistică şi intuiţia creativă fiind calităţile necesare în GO pentru o reuşită deplină. Prima abordare a GO-ului este prin latura logică simplă, elementară, însă după primele 2-3 luni de abordare sistematică nu poţi înainta fără aceste calităţi intuitiv-artisitice, care-şi găsesc aici o aplicaţie deplină. Iar când copilul simte că îşi poate folosi şi dezvolta la maxim potenţialul pe care îl are, bucuria lui este plenară. În plus, practicarea GO-ului îi antrenează latura practică, tehnică, logică - pe cei prea visători îi aduce mai „cu picioarele pe pământ“.

În atenţia părinţilor şi profesorilor.

 

Iată o prezentare a beneficiilor învăţării şi practicării GO-ului de către copii :

 

1. O legendă despre apariţia GO-ului spune că jocul a fost inventat de către un mare împărat chinez pentru dezvoltarea inteligenţei fiului său, care era neatent si indisciplinat, ca o metodă de a-l ajuta să devină un bun conducător.

 

2. Practicarea GO-ului dezvoltă gândirea analitică, antrenează memoria şi stimulează imaginaţia. Copilul are mintea în formare, iar jocul îi oferă mereu noi situaţii la care trebuie să se adapteze, contribuind astfel la formarea de noi sinapse. De aceea, GO-ul creşte capacitatea de concentrare, atenţia şi rezistenţa la efort intelectual a şcolarului.

GO-ul este şi un mod de comunicare, de reflectare a propriului mod de a vedea lumea, de înţelegere a partenerului de joc şi de negociere cu acesta.

 

3. În zilele noastre, GO-ul este din ce în ce mai puţin privit ca un simplu joc şi, în tot mai multe şcoli şi universităţi din întreaga lume este studiat ca mijloc complementar în dezvoltarea unei gândiri strategice structurate, cu aplicaţii practice în economie, finanţe, management, marketing, matematică şi programare. Universalitatea beneficiilor pe care le aduce practicarea GO-ului derivă din orientarea către pragmatism: câştigă cel care caută eficienţa, cel care găseşte mutarea care satisface cel mai bine această cerinţă.

 

4. Jocul de GO este o artă marţială, solicitând disciplină şi spirit combativ în egală masură. Acestea se potenţează şi se echilibrează reciproc. GO-ul stimulează spiritul competiţional, dar, în acelaşi timp, educă în spiritul respectului pentru ceilalţi.

Echilibrul de pe tabla de GO se transferă în personalitatea celui care-l practică. Condiţiile de joc oferite de piesele şi de regulile jocului te pun din start în poziţie de şanse egale cu adversarul. Eşti nevoit să respecţi drepturile adversarului, iar ca să îl intreci, trebuie să întelegi cum gândeşte şi ce planuri are şi să te pui tot timpul în locul lui. Daca îl subestimezi, vei pierde. Respectul apare în mod natural.

Practicarea GO-ului presupune o anumită etichetă, un cod de conduită bazat pe respect faţă de adversar şi pe respectul de sine: respectându-i pe ceilalţi te respecţi pe tine.

 

5. Lecţii de viaţă pe care ni le oferă GO-ul. Prin GO putem învăța...

· Să privim imaginea de ansamblu şi să nu ne lăsăm consumaţi în detalii.

· Că viaţa este plină de schimburi, deoarece totul are un cost.

· Să invăţăm din infrângeri şi să mergem mai departe.

· Să punem siguranţa înaintea poftei de a avea mai mult. În GO lăcomia se plăteşte rapid şi fără excepţie. Este una dintre cele mai uşor de însuşit lecţii din practicarea GO-ului.

· Să privim în prezent şi să decidem(alegem) înţelept sau să privim în viitor si să planificăm.

· Că disciplina şi coerenţa în acţiune ne ajută să compensăm, în multe situaţii, lipsa talentului.

· Să ne bucurăm de oportunităţi atunci când apar şi să nu le ratăm, dar să nu ne bazăm şi în viitor pe ele.

· Să nu fim aroganţi atunci când câştigăm, dar nici să nu ne judecăm prea aspru atunci când pierdem. În GO, ca şi în viaţă, nu putem fi de fiecare dată pe primul loc.

· Că orice greşeală se plăteşte - imediat sau în timp.

· Că este nevoie să ne cunoaştem limitele şi să formulăm aşteptări realiste.

· Că în tot ceea ce facem este nevoie de echilibru.

 

6. În fiecare an se organizează concursuri naţionale şi internaţionale şi tabere de GO care oferă copilului dumneavoastră oportunitatea vizitării de noi oraşe din ţară şi străinătate şi de petrecere a vacanţelor împreună cu copii de vârsta lui.

 

7. Tabla de GO oferă copilului o alternativă plăcută şi mai potrivită de a-şi petrece timpul liber, în loc să stea în faţa televizorului într-un mod exagerat sau de a se consuma în jocuri video, care de multe ori sunt nepotrivite.

 

Free homepage created with Beep.com website builder
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!